Kolme näkökulmaa polarisaatioon suomalaisessa media-arjessa
Miten polarisaatio näkyy politiikassa tai somevaikuttajien arjessa? Miksi demokratian heikkeneminen ja polarisaatio kytkeytyvät toisiinsa? Miten muuttuva mediaympäristö tai yhteiskunnalliset kriisit vaikuttavat polarisaatiokehitykseen? Tilaisuudessa keskustellaan polarisaation erilaisista ilmenemismuodoista ja ajureista asiantuntijoiden johdolla.
Aikataulu
klo 17.00–17.10: Odotukset mediaa kohtaan eriytyvät
Salla Tuomola (Tampereen yliopisto)
Epäluottamuksesta puhutaan kasvavana demokratian uhkana, samalla kun tiedonhankintamme sirpaloituu ja hankaloituu erilaisten informaatiohäiriöiden vuoksi. Tutkija Salla Tuomola kysyy puheenvuorossaan, voiko kyse olla myös siitä, että luottamus rapautuu, koska osa ihmisistä kokee, että demokratia ei toteudu heidän odotustensa mukaisesti?
klo 17.10–17.20 Miten hahmottaa ja mitata polarisaatiota?
Arttu Malkamäki & Ali Salloum (Aalto-yliopisto)
"Poliittinen polarisaatio – kielioppi ja käsikirja" (2025) on toimittajille, politiikan toimijoille ja tutkijoille suunnattu teos, joka määrittelee ja analysoi polarisaatiota sekä sen taustasyitä. Kirja käsittelee polarisaatiota ruokkivia politiikan teemoja ja tarjoaa näkökulmia sen haittojen lieventämiseen.
klo 17.20–17.35: RARE DOCS: Some & sota -minidokumentti
Vilma Rimpelä & Orna Ben Lulu (RARE Media)
Some & sota -lyhytdokumentti syventyy siihen, miten Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa kytkeytyy Suomessa asuvien sosiaalisen median vaikuttajien arkeen ja miten sota on vaikuttanut heidän identiteettinsä kielen ja kansallisuuden kysymyksissä. Dokumentti on syntynyt RARE Median ja Nuorisotutkimusseuran tutkijoiden yhteistyönä. Dokumentin tavoitteena on avata sotaan ja identiteettiin liittyviä teemoja erityisesti nuorelle yleisölle.
klo 17.35–18.00: Paneelikeskustelu
Keskustelun vetäjät: Kirsi Hantula (Sitra) ja Marja Ahtola (YLE)
Tilaan mahtuu 40 ihmistä. Tapahtumatila on esteetön.
Järjestäjä: Demokratian episteeminen toimintakyky algoritmien aikakaudella (DECA) -tutkimuskonsortio