Kaanonit romukoppaan!

Kaupunkitapahtuma
25.1.2024
17.00 - 20.00
Helsingin kaupungintalon Tapahtumatori
Pohjoisesplanadi 11–13

Tieteessä uusi tieto kumoaa vanhan. Illan aikana professori Anita Seppä (Taideyliopisto) kyseenalaistaa taidehistorian kaanonia, tutkijat Riitta Hannonen ja Iiris Kyläheiko (Helsingin yliopisto) monipuolistavat käsitystämme diabeteksesta, kaupunkimeteorologian professori Leena Järvi (Helsingin yliopisto) avaa kaupunkisuunnittelua terveysnäkökulmasta ja Samuli Junttila "Idän Proffa" (Itä-Suomen yliopisto) räppää metsien tutkimuksesta. Tilaisuuden juontavat tiedetoimittajat Ulla Järvi ja Minna Malja

Aikataulu

klo 17

Taideyliopiston professori Anita Seppä tulee räjäyttämään taiteen ja tieteen suurten kertomusten kaanonia. Hän puhuu länsimaisten taiteiden ja tieteiden isosta velasta antiikin Afrikalle ja siitä, miten tämä yhteys on valkopesty pois historiastamme.

klo 18.15

Diabetes ei ole vain tauti haimassa. Neuropsykologit  Riitta Hannonen ja Iiris Kyläheiko kertovat tyypin 1 diabeteksen vaikutuksesta aivoihin ja kognitioon eri elämänvaihessa. Hannonen on neuropsykologian erikoispsykologi, joka on tehnyt väitöskirjan tyypin 1 diabetesta sairastavien lasten kognitiivisesta kehityksestä Jyväskylän yliopistossa ja tutkinut myös diabetesta sairastavien lasten ja heidän vanhempiensa hyvinvointia ja elämänlaatua. Kyläheiko on väitöskirjatutkijana Helsingin yliopistossa.

klo 19.15

Leena Järvi toimii kaupunkimeteorologian professorina Helsingin yliopistossa. Hänen tutkimusryhmänsä tutkii meteorologisten mittauksien ja mallintamisen avulla, kuinka kaupungit hengittävät hiilidioksidia ja muita ilman epäpuhtauksia, sekä pyrkii löytämään keinoja, joilla kaupunkien hiilidioksidipäästöjä saadaan vähennettyä ja ilmanlaatua parannettua.

Noin klo 17.45 ja 19.00

Idän Proffa on Itä-Suomen yliopiston professori Samuli Junttilan alter ego, jonka kautta hän pyrkii välittämään tutkittua tietoa ja lisäämään tietoisuutta ympäristön heikentyvästä tilasta. Ilmastonmuutoksen ja luontokadon vaikutuksien ymmärtäminen vaatii tiedon lisäksi empatiaa ja tunteita, joita voidaan musiikin kautta välittää. Idän Proffan tarina lähti liikkeelle tarpeesta viestiä väitöstutkimuksesta sekä musiikkivideosta, joka myöhemmin palkittiin myös Science-lehden Dance your Ph.D. -palkinnolla, mutta projektista on muodostunut hänelle tärkeä henkilökohtainen työkalu ilmastonmuutoksen aiheuttamien tunteiden käsittelyyn.

Tapahtumatila on esteetön. Tilaan mahtuu 100 henkilöä. 

Järjestäjä: Suomen tiedetoimittajain liitto