Tieteiden yössä on mukana lähes 50 tiedetapahtumaa
Vuosittain tammikuussa järjestettävässä Tieteiden yössä on tarjolla ennätysmäärä ohjelmaa. Tapahtumaa vietetään 20.1.2022 Helsingin keskustassa ja verkossa. Tieteiden yön ohjelma on julkaistu osoitteessa www.tieteidenyo.fi.
Tieteiden yössä päästään nauttimaan niin mukaansa tempaavista luennoista kuin oivaltamisesta itse tekemällä. Ohjelmaa on suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Kaikkiin tapahtumiin on vapaa pääsy*.
Suomalaisen Kirjallisuuden Seurassa otellaan Tieteiden yönä kilpalaulannassa. Paremmuuden mittapuuna ovat retoriset taidot, kekseliäisyys ja huumori. Toisistaan ottavat mittaa muun muassa kirjailija Juha Hurme ja professori Seppo Knuuttila. Kuka laulaa kenet suohon? Päivälehden museossa asiantuntijat antavat vinkkejä meemien tekemiseen ja tulkintaan. Yleisö pääsee tekemään omia meemejään Päivälehden arkiston materiaaleista. Suomen Pankin rahamuseon ohjelmassa kysytään, kohdellaanko kansalaisia taloudessa tasa-arvoisesti.
Kuva: Aino-Sofia Orjasniemi
Pompejissa on säilynyt tuhansia tavallisten ihmisten seiniin kirjoittamia tekstejä. Helsingin työväenopiston verkkotapahtumassa kuullaan graffitien tarjoamista näkymistä 2000 vuoden takaiseen arkeen. Ranskan instituutti järjestää verkkokeskustelun arktisista alueista. Minkälaisia haasteita arktisten alueiden luonto ja ihmiset kohtaavat? Neljäkymmentä vuotta täyttävä Tieteessä tapahtuu -lehti juhlistaa taivaltaan uudessa Sivullinen-kirjakaupassa, jossa filosofi, fyysikko ja historioitsija keskustelevat tieteen hyödystä.
Malmitalon perhetapahtumassa Ilmatieteen laitoksen meteorologi vastaa lasten sääaiheisiin kysymyksiin. Helsingin keskustakirjasto Oodissa tutustutaan sähköön rakentamalla eletroniikkakomponenteista ja kierrätysmateriaaleista ihmevekottimia, jotka liikkuvat, valaisevat tai pitävät ääntä. Tässä Aalto-yliopisto Juniorin järjestämässä työpajassa voit itse päättää, onko härvelisi liikkuva taideteos, robotti vai jotain ihan muuta. Tieteen tietotekniikan keskus CSC järjestää lapsille sopivaa ohjelmaa Sofiassa koko illan ajan. Haluaisitko tietää, miltä supertietokoneen sisällä näyttää?
Tieteiden yön ohjelma on syntynyt yhteistyössä lähes 80 toimijan kanssa. Tapahtuman koordinoinnista ja viestinnästä vastaa Tieteellisten seurain valtuuskunta. Tieteiden yötä rahoittaa Koneen Säätiö.
Lisätietoja:
Mandi Vermilä
vastaava tapahtumatuottaja
Tieteellisten seurain valtuuskunta
(09) 228 69 221 | mandi.vermila@tsv.fi
*Kaisaniemen kasvitieteelliseen puutarhaan ja Luonnontieteelliseen museoon on maksullinen sisäänpääsy. Tieteiden yönä kahteen kohteeseen pääsee yhdellä lipulla.