Tieteiden yö tarjoaa sukelluksen tiedeaiheiden äärelle liki 50 tilaisuuden voimin
Tieteen oma kaupunkitapahtuma Tieteiden yö valtaa Helsingin 25.1.2024. Illan aikana yleisöllä on valinnanvaraa liki 50 tilaisuudesta, jotka tarjoavat sukelluksia moninaisiin tiedeaiheisiin avaruusfysiikasta taiteiden tutkimukseen ja yhteiskuntatieteisiin. Kaikkiin tilaisuuksiin on vapaa pääsy, ja osa niistä toteutetaan vain verkossa.
Illan aikana ääneen pääsevät muun muassa aivotutkija Minna Huotilainen, historioitsija Laura Kolbe, kirjailija Juha Hurme, kasvatuspsykologi Kirsti Lonka, kulutustutkija Terhi-Anna Wilska, kirjailija Iida Turpeinen, tiedetoimittaja Juha Kauppinen ja kymmenet muut kiinnostavat puhujat.
Tapahtumia on esimerkiksi Helsingin yliopiston Tiedekulmassa, luonnontieteellisessä museossa Luomuksessa, Kallion kirjastossa ja ravintola Kustaa Vaasassa. Ovet avautuvat myös moniin sellaisiin paikkoihin, kuten VTT:n biopohjaisten tuotteiden pilotointikeskus Bioruukille ja Suomen Tiedeseuran tiloihin, jotka eivät tavallisesti ole yleisölle avoimia.
Kuva: Jaana Tihtonen.
Tilaisuuksien joukossa on luentoja ja paneelikeskusteluja, mutta tarjolla on mahdollisuuksia myös itse tekemiseen ja kokeilemiseen. Esimerkiksi Tiedemuseo Liekin observatoriolla on koko perheen työpisteitä, joilla pääsee tutustumaan siihen, mitä plasma on ja miten Auringosta voi ottaa kuvia. Tieteiden talolla voi taas kokeilla, millaista oli kirjoittaa saveen kuin muinaiset sumerilaiset ja babylonialaiset.
Tieteiden yö on tänä vuonna osa Sivistyksen teemavuotta 2024. Tapahtumaa koordinoi Tieteellisten seurain valtuuskunta ja sitä rahoittaa Koneen Säätiö. Illan aikana ohjelmaa järjestävät muun muassa Yle, Helsingin yliopisto, Allegra Lab, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Svenska litteratursällskapet i Finland, Kansallisarkisto ja kymmenet tieteelliset seurat.
Tieteiden yö järjestetään vuosittain: joka toinen vuosi itsenäisenä tapahtumana ja joka toinen vuosi Tieteen päivien yhteydessä. Ensimmäisen kerran tapahtuma järjestettiin vuonna 2003.