Kosmos puulaatikossa – Antiikin tieteellinen ihme

Verkkotapahtuma
20.1.2022
17.40 - 18.20
A300, 3. krs

Antikytheran mekanismiksi kutsuttu antiikin kreikkalainen tähtitieteellinen laskukone löydettiin laivanhylystä vuonna 1901. Sen jäänteiden vuosikymmeniä kestänyt tutkimus on ollut melkoinen salapoliisitarina, jonka myötä mekanismin salaisuudet on vähitellen selvitetty. Mitä jäänteistä saatiin selville ja mitä kaikkea mekanismi piti sisällään? Mihin sitä käytettiin ja kuka sen oli valmistanut? Mihin helleenisen kulttuurin tieteellinen tietotaito katosi ja miksi sen uudelleen löytämiseen kului yli tuhat vuotta?

Lähde mukaan tutkimusmatkalle kahden vuosituhannen halki etsimään näihin kysymyksiin vastauksia. Matkaoppaana ja luennoitsijana toimii tähtiharrastaja, tähtitieteen maisteri Pekka Rautajoki. Hänen erityiskiinnostuksenaan ovat visuaalinen havainnointi, havaintopiirtäminen, tähtitieteen historia, astrobiologia ja meteoriitit.

Järjestäjä: Suomen arkeoastronominen seura

 

Alun perin paikan päällä Tieteiden talolla toteutettavaksi suunniteltu ohjelma löytyy verkkotapahtuma-alustalta kahden tapahtuman alta: Tieteiden talon Tieteiden yö: Salin A300 ohjelman suoratoisto ja Tieteiden talon Tieteiden yö: Salin A310 ohjelman suoratoisto. Salin nimi näkyy kunkin ohjelmaosion kohdalta.