Ihminen ja kone – Turvallinen vai onneton yhdistelmä?

Verkkotapahtuma
20.1.2022
20.30 - 22.00
A300, 3. krs

Teknologisoituneen yhteiskunnan tuotanto ja toiminnot pyörivät vakaasti ja vakavia onnettomuuksia tapahtuu harvoin. Kokemus on kuitenkin osoittanut, että katastrofit ovat mahdollisia. Niiden ymmärtämiseksi ja estämiseksi on kehitetty turvallisuustutkimusta. Onnettomuuksia tutkittaessa on paikannettu ihmisen ja koneen yhteistoiminnan vahvuuksia ja haavoittuvuuksia.

Keskustelutilaisuudessa käydään läpi kolme onnettomuutta ilmailun, sairaalamaailman ja teollisuuden aloilta. Esityksissä tutkitaan mitä niistä voidaan oppia, kun uudenlaisia tekoälypohjaisia systeemejä suunnitellaan ihmisen avuksi. Yleisö voi eläytyä onnettomuuksissa osallisina olleiden ihmistoimijoiden osaan vastaamalla monivalintakyselyihin.

Ohjelma-aikataulu

Klo 20.30: Ilmailuonnettomuus

Tietokirjailija, teologian tohtori Raine Haikarainen (ETAIROS, Helsingin yliopisto)

Klo 21.00: Sairaalaonnettomuus

Postdoc-tutkija, teologian tohtori Taina Kalliokoski (ETAIROS, Helsingin yliopisto)

Klo 21.30: Teollisuusonnettomuus

Sosiaalietiikan professori Jaana Hallamaa (ETAIROS, Helsingin yliopisto)

Järjestäjä: Suomalainen teologinen kirjallisuusseura

 

Alun perin paikan päällä Tieteiden talolla toteutettavaksi suunniteltu ohjelma löytyy verkkotapahtuma-alustalta kahden tapahtuman alta: Tieteiden talon Tieteiden yö: Salin A300 ohjelman suoratoisto ja Tieteiden talon Tieteiden yö: Salin A310 ohjelman suoratoisto. Salin nimi näkyy kunkin ohjelmaosion kohdalta.