Mikrobit ruokaketjussa – maaperästä lautasille

Paikka: 
Verkkotapahtuma
Osoite: 
Linkki tapahtumaan julkaistaan lähempänä Tieteiden yötä
Päivä: 
14.1.2021
Aika: 
18.00 - 18.30

Mikrobit ja mikrobiomit liittyvät kiinteästi ruokaketjuun. Mikrobeilla voidaan edistää kestävää ruuantuotantoa ja ratkoa muun muassa ilmastonmuutoksen tuomia ruoantuotannon haasteita sekä ruokavalioiden aiheuttamia terveysongelmia.

Ruokaketju alkaa maaperästä. Hyvinvoiva peltomaa sisältää suuren ja monimuotoisen joukon mikrobeja. Ne pitävät huolta maaperän ilmavasta mururakenteesta, varmistavat kasvien ravinteiden saatavuuden ja torjuvat taudinaiheuttajien leviämistä. Maaperän mikrobit muodostavat maahan pysyvän hiilen varastoa, ja siksi peltojen mikrobisto on tärkeä ilmastonmuutoksen hillinnässä.

Mikrobeilla voi olla tulevaisuudessa merkittävä rooli terveellisten ruokatuotteiden valmistuksessa. Fermentointi, eli mikrobeilla aikaansaatu käymisprosessi, on perinteinen tapa valmistaa elintarvikkeita, ja se on myös ruokajärjestelmän nykytutkimuksen suurimpia trendejä.

Puhujat: Sannakajsa Velmala ja Anne Pihlanto (Luonnonvarakeskus)

Järjestäjä: Suomen Maaperätieteiden Seura ja Luonnonvarakeskuksen SIMBA ja CIRCLES -tutkimushankkeet