Sähköiset arkistopalvelut tutkijan apuna

Verkkotapahtuma
20.1.2022
17.00 - 20.00

Kansallisarkiston verkkotapahtumassa esitellään uusia sähköisiä palveluja, jotka tuovat arkistoaineistot lähemmäs käyttäjiä. Tule kuulemaan mm. uudesta asiointipalvelu Astiasta, digitaalisista tutkimuspalveluista sekä vuosina 2021–22 digitoitavista aineistoista! Loppuillassa esitellään kaksi tuoretta väitöstutkimusta, jotka liittyvät Turun tuomiokapitulin sekä Carl-Johan Bomanin arkistoon.

Ohjelma-aikataulu

Klo 17.00: Näin saat digitaaliset aineistot käyttöösi

Satu Kantola kertoo Kansallisarkiston uudistuneesta asiointipalvelu Astiasta. Tule tutustumaan uuteen Astiaan ja sen tarjoamiin digitaalisen aineiston käytön mahdollisuuksiin.

Klo 17.30: Kansallisarkiston takautuva digitointi

Istvan Kecskeméti johdattelee puheenvuorossaan siihen, mitä juuri nyt on meneillään takautuvassa digitoinnissa. Virkadigitoinnin lisäksi käynnissä on kumppanuus- ja vapaaehtoisyhteistyöhankkeita sekä maksullisen palvelun hankkeita. Lisäksi kuullaan digitoinnin laajenemisesta Kansallisarkiston eri toimipaikkoihin sekä vuosina 2021–22 digitoitavista aineistoista.

Klo 18.00: Uudistuva Arkistojen Portti

Jan-Erik Engren kertoo Arkistojen Portista, ”Kansallisarkiston wikipediasta”, josta saa tukea esimerkiksi siihen, mistä erilaisia arkistoaineistoja kannattaa lähteä etsimään. Nyt Portista on tulossa entistä laaja-alaisempi ohje- ja lisätietopalvelu tutkijoiden käyttöön.

Klo 18.30: Tutkimustalkoot – Joukkoistuspalvelu historiantutkimuksen apuna

Ilkka Jokipii kertoo, miten ”Suomalaiset Venäjällä 1917–1964” -hankkeessa on menestyksekkäästi kokeiltu tutkimusaineiston tallennustehtävien joukkoistamista Zooniverse-verkkopalvelun välityksellä. Miten joukkoistaminen toimii ja mitä sen avulla on saatu selville?

Klo 19.00: Turun tuomiokapitulin keskiaikaiset arkistot

Maria Kallio-Hirvonen luennoi väitöstutkimuksestaan, jossa todettiin, että Turun tuomiokapitulissa 1400-luvun puolivälin jälkeen laadittujen kopiokirjojen syntyhistoria on huomattavasti monipolvisempi kuin aikaisempi tutkimus on antanut ymmärtää. Kopiokirjoihin kopioitiin myös muita kuin tuomiokapitulin hallinnollisiin tehtäviin liittyviä asiakirjoja. Käsikirjoituksilla oli selkeästi useampia tehtäviä, mm. muistamisen ja yhteisöllisen muistin ylläpitämisen funktio.

Klo 19.30: Carl-Johan Bomanin arkisto

Maija Mäkikallin väitöstutkimuksessa tarkastellaan suomalaisen huonekalutaiteen modernisoitumista 1920-luvulta 1950-luvulle. Murrosta tarkastellaan taitavasta puusepäntyöstään tunnetun turkulaisen Bomanin puusepäntehtaan näkökulmasta. Minkälaisia olivat Bomanin tulkinnat modernista huonekalusta ja miten ne muuttuivat vuosikymmenten aikana?

Tapahtuman tallenne on nähtävissä verkkotapahtuma-alustalla 20.-31.1.2022.

Järjestäjä: Kansallisarkisto