Tieteiden yö Observatoriolla

Paikka: 
Helsingin observatorio
Osoite: 
Kopernikuksentie 1
Päivä: 
16.1.2020
Aika: 
17.00 - 21.00

Heittäydy Observatorion näyttelyssä avaruuden ihmeisiin ja talon vaiheisiin! Illalla avautuu Ajasta allakkaan -pienoisnäyttely ikiaikoja askarruttaneesta ajanlaskusta ja suomalaisesta almanakasta. Matkaa kaukaisille eksoplaneetoille Nobel-palkinnon ja Suomen oman eksoplaneetan innoittamana. Musiikista vastaa Saxtronautit-saksofoniensemble. Luennoille ilmoittaudutaan erikseen alla olevien linkkien kautta.

OHJELMA-AIKATAULU

  • 17.00-18.00 Heikki Oja: Elämän ja kuoleman planeetat

Vierailta tähdiltä on löydetty jo tuhansia planeettoja. Suurin osa niistä on elämälle vihamielisiä paikkoja: tappavaa säteilyä, murskaavaa painetta, tulista laavamerta tai jääaavikkoa. Mutta joukossa on myös maapallon kokoisia kappaleita, joiden pinnalla lainehtii sula meri. Voisiko aaltojen alla esiintyä vierasta elämää? Ilmoittaudu: https://www.lyyti.in/Elaman_ja_kuoleman_planeetat_17.

  • 18.15-19.00 Asko Palviainen: Tähtitieteen merkitys almanakan synnyssä

Almanakkojen tekeminen oli alkujaan matematiikan ja sittemmin tähtitieteen professorien tehtävänä. Tämän takia almanakat sisälsivät paljon tieteellistä aineistoa, kuten esimerkiksi aurinkoon, kuuhun ja planeettoihin liittyvää tietoa. Tämä käytäntö on jatkunut nykypäivään asti. Ilmoittaudu: https://www.lyyti.in/Tahtitieteen_merkitys_almanakan_synnyssa.

  • 19.15-20.15 Heikki Oja: Elämän ja kuoleman planeetat

Vierailta tähdiltä on löydetty jo tuhansia planeettoja. Suurin osa niistä on elämälle vihamielisiä paikkoja: tappavaa säteilyä, murskaavaa painetta, tulista laavamerta tai jääaavikkoa. Mutta joukossa on myös maapallon kokoisia kappaleita, joiden pinnalla lainehtii sula meri. Voisiko aaltojen alla esiintyä vierasta elämää. Ilmoittaudu: https://www.lyyti.in/Elaman_ja_kuoleman_planeetat_1915.

Saxtronautit-saksofoniensemble esiintyy illan mittaan useita kertoja eri puolella Observatoriota luoden kävijöiden tiede-elämykseen syvemmän ulottuvuuden äänitaiteen avulla. Luentojen ja näyttelyn lomassa kävijä voi kuulla musiikkia ennalta-arvaamattomina hetkinä. Ohjelmistossa on Nagaon, Bartokin, Khachaturianin, Hildegard von Bingenin ja Perotinuksen musiikkia, sekä vapaata improvisaatiota. Illan aikana kantaesitetään lisäksi kolme tilausteosta Lauri Supposelta, Tytti Arolalta ja Nuño Fernándezilta.

Saxtronauts saksofoniyhtye:

  • Anna-Sofia Anttonen, sopraano- ja tenorisaksofoni
  • Nanako Lammi, sopraano- ja alttosaksofoni
  • Sikri Lehko, sopraano- ja tenorisaksofoni
  • Nanna Ikonen, sopraano- ja baritonisaksofoni, live-elektroniikka