Mitä olet aina halunnut tietää varhaiskasvatuksesta?

Paikka: 
Ebeneser-talo, Lastentarhamuseo
Osoite: 
Helsinginkatu 3–5
Päivä: 
16.1.2020
Aika: 
17.00 - 21.00

Tule tapaamaan varhaiskasvatuksen tutkijoita, kuulemaan tämän hetken kuumimmista tutkimusaiheista ja tutustumaan varhaiskasvatuksen juuriin. Lastentarhamuseo on auki koko tapahtuman ajan ja näyttelyyn pääset tutustumaan omatoimisesti tai yhdessä oppaan kanssa. Illan aikana voit osallistua myös Ebeneser-talon arkkitehtuurikierrokselle.

OHJELMA-AIKATAULU

  • klo 17.15 varhaiskasvatuksen professori Inkeri Ruokonen: Tapahtuman avaus
  • klo 17.30 Tapaa tutkija I: yliopistonlehtori, KT Jonna Kangas: Tuhoaako digi leikin? – Pienet ohjelmoimassa

Viime vuosikymmenen aikana sovellukset, ohjelmat ja koodit ovat tulleet koko ajan suuremmaksi osaksi päivittäistä arkeamme. Digitaalinen todellisuus on astunut myös leikkien maailmaan. Millaisia mahdollisuuksia ohjelmointi, robotiikka ja digitalisaatio luovat lapsille ilmaista itseään, kekseliäisyyttään ja luovuuttaan?

  • klo 18.00 Tapaa tutkija II: tutkija, KT Noora Heiskanen: Lapsen vasu – miksi se tarvitaan?

Jokaisella lapselle laaditaan varhaiskasvatuksessa henkilökohtainen varhaiskasvatussuunnitelma eli lapsen vasu. Mitä haasteita virallisen asiakirjan laadintaan liittyy? Miten vanhempien ja lapsen oma näkökulma tulisi sisällyttää vasuun?

  • klo 18.30 Tapaa tutkija III: yliopistonlehtori, dosentti Jyrki Reunamo: Pelko ja ahdistus varhaiskasvatuksessa

Miten pelko ja ahdistus kytkeytyvät lapsen toimintaan ja vuorovaikutussuhteisiin? Miten ne näkyvät varhaiskasvatuksessa?

  • klo 19.00 Tapaa tutkija IV: tutkija, KT Annukka Pursi: Syrjään jäämisen ja ulkopuolisuuden kokemukset taaperoryhmässä

Ulkopuolisuuden kokemukset voivat alkaa kasautua jo taaperoiässä. Leikkitilanteissa osa lapsista jää toistuvasti vaille aikuisten ja toisten lasten myönteistä huomiota. Miten ulkopuolisuuden kokemukset kasautuvat varhaiskasvatuksessa ja miten tällaisia kehityskulkuja voisi ennaltaehkäistä?

  • klo 19.30 Ebeneser-säätiön toiminnanjohtaja emerita, KT Maija Meretniemi: Lastentarhatyön supernaiset Hanna Rothman ja Elisabeth Alander

Lastentarhanopettajien koulutuksesta ja lastentarhojen leviämisestä Suomeen kunnia kuuluu Hanna Rothmanille ja Elisabeth Alanderille. Miksi ja miten juuri näistä aikakautensa perhetytöistä tuli pedagogeja? Laaja mikrohistoriallinen aineisto avaa Rothmanin ja Alanderin ajatus- ja aatemaailmaa, jolle he työnsä perustivat. Suomalaisen lastentarhatyön 130-vuotisen historian alkuvaiheita voi hyvällä syyllä kutsua aatteiden ja naisten valtakunnaksi.

  • klo 20.00 Arkkitehtuurikierros

Ebeneser-säätiön toiminnanjohtaja Taina Sillanpää johdattaa opastetulle arkkitehtuurikierrokselle Wivi Lönnin suunnittelemaan, vuonna 1908 valmistuneeseen Ebeneser-taloon. Lähtö kolmannen kerroksen aulasta.